Löytyykö Piikkiön vanhin kirkonpaikka?

Piikkiön Rungossa tehtiin viime kesän lopulla arkeologisia kaivauksia alueella, jolla perimätiedon mukaan on sijainnut piikkiöläisten ensimmäinen kirkkorakennus. Ristkankareeksi nimetty mäki antaa siihen osaltaan vihjettä ja sen vierellä on muitakin kirkkoon viittaavia paikannimiä. Seurakunnan alkuvaiheet saattaisivat olla 1200-luvulla ja seuraavalla vuosisadalla kirkonpaikkaa ja pappilaa oltiin jo siirtämässä nykyisiin maisemiin.

Turun yliopiston arkeologian yksikkö kiinnostui Ravattulan löydön jälkeen muista kirkkokohteista ja Rungon Ristkankare tuntui sopivalta tutkimuspaikalta. Hanke oli samalla hyvä opetuskohde arkeologian opiskelijoille. Kaivauksia on johtanut arkeologi Juha Ruohonen, joka tulee Piikkiöön esittelemään hanketta. Piikkiö-Seura oli viime kesänä avustamassa hankkeen toteutusta ja järjestää nyt myös yleisötilaisuuden aiheesta. Samalla tulee tietoa arkeologisista projekteista yleisemminkin ja Ravattulaakin esityksessä varmasti sivutaan. Tilaisuus on Nuorisotalo Pontelassa keskiviikkona 21. maaliskuuta.